Citybanan satsar på UV-printad glaskonst

Sommaren 2017 invigs Citybanan i Stockholm, men vi kan redan nu tjuvkika lite på stationerna Stockholm City och Odenplan. Där kommer resenärerna nämligen att mötas av imponerande glaskonst av Peter Svedberg och Mari Rantanen – framtagen i samarbete med oss på Printglas.

Staden ovan mark

Peter Svedberg har gjort två konstverk på stationen Stockholm city i Citybanan. Peter har länge arbetat med glas i olika former. Det ena konstverket är en bergspelare klädd med bilder i glas som ett fotomontage. Det skall spegla ett tvärsnitt av Stockholm och ge en föraning om hur staden ser ut ovan mark. Det andra konstverket visar Stockholms natur i printat glas framför en spegelkonstruktion. Konstverket kan liknas vid ett kalejdoskop där bilderna speglar sig olika i olika positioner.

– Genom att printa på glas blir bilden genomlysbar på ett annat sätt än med andra tekniker. Jag tycker att glas är väldigt spännande att arbeta med, säger konstnären Peter Svedberg.

”Energiskt och glädjespridande resultat”

Mari Rantanens konstverk finns i gången som leder från Paradisvägen till plattformen på Odenplan. Verket reflekterar Odens trädgård, en underjordisk trädgård som symboliserar ljus och glädje. Även Maris konstverk ska ge en föreställning om vad de förbipasserande kommer att upptäcka när de kommer upp till marknivå.

Mari har vid två tidigare tillfällen samarbetat med Printglas då hon gjort konst till foajén i Östersunds sporthall samt fönsterkonst till ett ålderdomshem i Örebro.

– Bakom konstverket vid Odenplan låg mycket arbete för att få fram rätt färger då de reflekteras olika i olika ljus. Men jag tycker att slutresultatet blev vackert – energiskt och glädjespridande, säger Mari Rantanen.

Vi på Printglas ser nu att allt fler satsar på UV-printat glas. Vi kommer se det på Nya Karolinska sjukhuset och nyligen prisades Fideli Sundqvists verk i en gångtunnel i Uppsala.

Vill du se fler bilder från Citybanan? Kommer här!