Glasbranschföreningen: ”Glaskonst smyckar fler offentliga rum”

Glasbranschföreningen – en bransch- och arbetsgivarorganisation för runt 550 glasmästerier, bilglasmästerier, konstinramningsföretag och glas- och metallentreprenörer i Sverige – uppmärksammar nu den trend som vi har känt av ett tag, att glaskonst smyckar alltfler offentliga rum.

I den här artikeln lyfter Glasbranschföreningen exempelvis fram våra uppdrag för Nya Karolinska sjukhuset, Mölndals sjukhus och Uppsala kommun. Men framför allt är det Peter Svedberg och Mari Rantanens konst i Citybanan i Stockholm som uppmärksammas. Konstverken är framtagna i samarbete med oss på Printglas.

– Genom att printa på glas blir bilden genomlysbar på ett annat sätt än med andra tekniker. Jag tycker att glas är väldigt spännande att arbeta med, säger konstnär Peter Svedberg i intervjun.

Mer detalj- och färgrika motiv

Kalle Rodrigo, platschef på Printglas, beskriver fördelarna med att trycka konst på glas:

– Vi har märkt att allt fler väljer att trycka sin konst på glas genom UV-printning. Metoden möjliggör mer detalj- och färgrika motiv genom att vi printar bläck direkt på glaset och sedan härdar det med hjälp av ultraviolett ljus. Glaskonsten blir även hållbar och enklare att klottersanera, vilket gör att det passar bra i offentliga rum, säger han.

Är ni intresserade av att veta mer om att trycka konst på glas? Hör gärna av er till oss!

Fler exempel på vacker glaskonst

Glasvägg på Nya Karolinska sjukhuset. Till verket har konstnären arbetat mycket med transparens i olika grad och små detaljer. Konstnär: Jesper Nyrén.
Citybanan, Stockholm. Fotomontage som speglar ett tvärsnitt av Stockholm. Konstnär: Peter Svedberg.
Konstverk i gång – och cykeltunnel i Uppsala. Verket är framtaget med hjälp av pappersobjekt som ljussatts, fotograferats och sedan tryckts på baksidan av glasen med viss transparens för att kunna belysa konstverket bakifrån. Konstnär: Fideli Sundqvist. Fotograf: Ewa Malmsten Nordell.
Hisschaktet på Mölndals sjukhus där konstnären utgått från en komposition av fysiska bilder som klippts och klistrats ihop för hand. Bilderna skannades och printades sedan på glaset. Konstnär: Emil Holmer.