Linnés apostlar inspiration till Fideli Sundqvists konstverk
Allt fler använder UV-printad glaskonst för att lysa upp offentliga miljöer. Uppsala kommun har, precis som bland andra Citybanan i Stockholm, hakat på trenden. I det här fallet med ett konstverk av Fideli Sundqvist i en gång- och cykeltunnel i den nya stadsdelen Östra Sala backe.
Glaskonst är fördelaktigt i offentliga rum
– Vi har märkt att allt fler konstnärer väljer att trycka sin konst på glas genom UV-printing. Ju mer de känner till och förstår tekniken, desto större fördelar ser de med UV-print på glas. Glaskonst är fördelaktigt i offentliga rum då det är hållbart och lättare att få bort klotter ifrån jämfört med sten eller betong, säger Kalle Rodrigo, platschef på Printglas.
Konstverket fick under hösten 2016 tidningen UNT:s stadsmiljöpris med motiverringen:
”Årets stadsmiljöpris går till en nyskapande tunnelförbindelse under Fyrislundsgatan, som inte bara praktiskt förbinder de östra stadsdelarna med Uppsalas centrum, utan också skapar trygghet och sprider glädje genom väl tilltagna mått, generösa ljusinsläpp, trivsam arkitektur och lekfull konstnärlig gestaltning. Priset manifesterar också att satsning på god stadsmiljö är viktig även utanför Uppsalas stadskärna.”
Ljus och snäll tunnel
Fideli Sundqvist jobbar oftast med papperskonst och även i det här fallet utgick hon från pappersobjekt. Dessa ljussattes och fotograferades för att sedan printas i samarbete med Printglas.
– Genom att printa på glas så går det att lysa upp konstverket på ett sätt som inte är möjligt om man använder sig av något annat material. Tekniken passade väldigt bra här då jag ville göra tunneln så ljus och snäll som möjligt, menar konstnär Fideli Sundqvist.
Inspiration till konstverket var Carl von Linnés apostlars resor och de som passerar tunneln möts därför av miljöer med växter och djur från hela världen. Totalt utgörs konstverket av ett 30-tal glaspartier på vardera sida tunneln